ساز های سنتی خشک سیمی خشک چوبی خشک پوست از کجا می آید این آوای دوست ؟! دوتار سازی مضرابی است که موسیقی و نوای سنتی و اصیل ایرانی را به گوش ها می رساند . این ساز محلی تربت جام داری دو سیم (تار) می باشد و جالب است که بدانیم این ساز را […]
این مقام ها به دو گروه تقسیم می شوند که دسته اول تقارن متری ندارند مثل جل و شاه صنم ؛ و دسته دوم شامل مقام هایی می شود که دارای تقارن متری است مثل مشق پلتان و اُشترخجو و سه چلکه (نوعی رقص) نوای موسیقی در تربت جام از دل سنت و رسوم مردم آن نشات می گیرد .
شاهد خوانی ، منظومه خوانی ، صلوات خوانی ، اضحی خوانی ، نوای سفر ، لالایی مادر ها ، موسیقی جهت آموزش ، مناجات خداوند ، نعمت و ستایش ، فضیلت خوانی از ریشه های نوای موسیقی در شهرستان تربت جام می باشد . دو بیتی خوانی های عاشقانه _ هجران _ حکمی _ عارفانه _ در تربت جام مخاطبان بسیاری دارد . دوتار های زمان گذشته در شرق خراسان از از دوتار های امروزی اندازه ای کوچک تر داشت و سبب ایجاد نرمشی قابل مشاهده در صدا و نوای این ساز می شد . غلامعلی پور عطایی که از نوازندگان برجسته این ساز می باشد اظهار داشت که نخستین دوتار با اندازه بزرگ حدود ۳۰ سال قبل بدست امیرقلی در محمود آباد سفلی ساخته شد .
خوشبختانه امروزه با هدف زنده نگاه داشتن نوای موسیقی سنتی و اصیل اداره میراث فرهنگی شهرستان تربت جام ، کارگاه هایی جهت ساختذدوتار محلی در این منطقه ایجاد کرده است . از نوازندگان برجسته دوتار خراسانی در این شهرستان می توان حسین دامن پاک اشاره کرد . دستان او حدودا ۵۰ سال سم های دوتار را نوازش می کرد و به پنجه نوازی شهرت داشت امروزه ، ساخت ساز را به فعلیت می رساند .
حسین دامن پاک می گوید : حدود ۳۷ و ۳۸ سال است که دوتار می زنم از دوران کودکی با این ساز بزرگ شده ام و هم زمان مقدمات ساخت ساز خوش آوای دوتار را نیز زیر نظر استاد حسین علی غمخوار احمدی آموختم . این نوازنده و سازنده برجسته ساز دوتار ، بیان کرد که نوع کیفیت ساز ها بسته به استاد سازنده آن با یک دیگر تفاوت هایی دارند و باید دانست که نوع چوب در قیمت ساز مسئله ی مهمی نمی باشد بلکه مسئله مهم سازنده این ساز است که می تواند با دستان خود روی یک چوب معجزه ای شگفت انگیز پدید آورد .
همراه کند سریع تر به خواسته خود خواهد رسید .
نویسنده: نرگس غیبی لاین
مقاله های خانوم نرگس غیبی لاین را در این لینک دنبال کنید.