گویش مردم تربت جام گویش مردم تربت جام تربت جام یکی از شهر های واقع در خراسان رضوی است که در شمال شرقی این استان قرار دارد . فاصله این شهرستان با مرکز استان یعنی مشهد تقریبا ۱۶۰ کیلومتر است . از جمله نام هایی که شهر تربت جام در گذشته داشته است میتوان به […]
گویش مردم تربت جام
تربت جام یکی از شهر های واقع در خراسان رضوی است که در شمال شرقی این استان قرار دارد . فاصله این شهرستان با مرکز استان یعنی مشهد تقریبا ۱۶۰ کیلومتر است .
از جمله نام هایی که شهر تربت جام در گذشته داشته است میتوان به زام ، بوژگان ، بوزینگان ، جام ، بوزجان و تربت شیخ جام اشاره نمود .
بر اساس آخرین سرشماری که انجام شده است این شهرستان دارای ۹۵ هزار نفر جمعیت می باشد و مساحتی بالغ بر ۸۱۸۴ متر مربع دارد . نزدیک ترین شهر ها به تربت جام از سمت شمال ، فریمان و از سمت جنوب شهر تایباد می باشد . لهجه مردم تربت جام یکی از مسائل مهمی است که امروزه رو به زوال می باشد .
از جمله مسائل دیگر فرهنگی که در این شهرستان رو به انحطاط است ، می توان به لباس محلی این شهرستان اشاره نمود که کمتر کسی در حال حاضر در شهرستان وجود دارد که با لباس محلی همیشه ظاهر شود . همانگونه که گفته شد لهجه محلی مردم تربت جام ریشه در فرهنگ آنان دارد ، اگر چه در حال حاضر این لهجه زیاد نسبت به گذشته در میان مردم وجود ندارد اما کم و بیش می توان آن را در میان مردم قدیمی مشاهده نمود .
نکته جالبی که درباره لهجه محلی تربت جام می توان گفت این است که خوشبختانه این لهجه به سرنوشت تلخ لباس محلی دچار نشده است ، اما اگر همچنان پیش رود این شهرستان نیز همانند
بسیاری از شهرستان های دیگر در سراسر کشور لهجه خود را از دست خواهد داد .
توجه داشته باشید که لهجه مردم تربت جام بر اساس گفته های برخی از کارشناسان از جمله با اصالت ترین گویش های کشور به شمار می آید ؛ ممکن است دلیل آن هم این باشد که این شهرستان با سایر لهجه ها زیاد در تعامل نبوده است .
شاید شما هم متوجه تغییراتی در لهجه مردم تربت جام طی چند سال اخیر شده باشید ؛
منظور از این صحبت این است که خانواده های زیادی به خاطر صحبت کردن متنوع با فرزندان خویش معمولاً به صورت اندک اندک لهجه محلی را کنار گذاشته و با لهجه ای فراتر از آن یعنی لهجه اصطلاحا تهرانی صحبت کرده اند .
از همین رو فرزندان بر اساس خواسته والدین مانند آن ها به لهجه تربت جام زیاد اهمیت قائل نشده اند . یکی از نکاتی که متاسفانه در میان مردم رایج شده این است که صحبت کردن با لهجه محلی شهر خود را نوعی کسر شأن می دانند .
اگرچه والدین آن ها با یکدیگر با لهجه صحبت می کنند اما این افراد با فرزندان خود با طرز دیگری سخن می گویند ؛ تا حدی که متاسفانه برای کودکان بسیاری لهجه تربت جامی ابزاری برای تمسخر و خنده درآمده است .
وقتی صحبت از لباس محلی این شهرستان می کنیم در واقع این لباس در موسیقی و رقص محلی تربت جام خلاصه شده است .
جالب است بدانید لباس هایی که معمولاً برای عروسک های ملی دارا و سارا طراحی کرده اند در واقع پوشش های متنوعی را در بر دارد که تمامی آنها به استان های مخصوصی در سراسر کشور متعلق می باشد
همچون لباس کردی ، بختیاری ، بلوچی و … اما تنها لباسی که عنوان شهر را از آن خود کرده ، لباس تربت جامی است که با عنوان تربت جامی بر تن عروسک ملی دارا و سارا شده است .
بنابراین این مسئله نشان دهنده اصالت لباس است که در حال حاضر در میان مردم تربت جام محبوبیت خاصی ندارد و تا حدودی این لباس رو به زوال می باشد . از دیدگاه جامعه شناسی موضوع انحطاط گویش محلی و همچنین لباس محلی یک شهر باید به صورت ریشه یابی عنوان شود ، که احتمالاً یکی از مهم ترین و بزرگترین دلیل آن تسلط زبان رسمیکشور یعنی لهجه و گویش پایتخت می باشد .
در حال حاضر رسانه ها یکی از موثرترین ابزار ارتباطی در میان عموم به حساب می آید ؛ زیرا مردم بسیاری از اوقات خود را با مشاهده فیلم های تلویزیونی و یا استفاده از گوشی های هوشمند سپری می کنند .
این مسئله باعث شده تاثیر زیادی در روند زندگی همچون نحوه پوشش و صحبت کردن در میان افراد داشته باشد . بنابراین کودکی که ساعت های طولانی را به تماشای تلویزیون می پردازد همانگونه که قهرمانان کارتون ها ، سریال ها ، فیلم های سینمایی و حتی مجری ها صحبت می کنند خواسته یا ناخواسته این کودک از آنها تاثیر پذیرفته
و تلاش می کند مانند آنها صحبت کند . در نتیجه این یکی از تاثیرگذار ترین شیوه ها ، در از بین رفتن به گویش محلی شهر ها حساب می آید .
به همین دلیل طی چند سال اخیر صدا و سیما تلاش کرده تا یک شبکه استانی راه اندازی کند تا با استفاده از این شبکه از تسلط فرهنگ پایتخت و دیگر نقاط کشور تا حد زیادی بکاهد .
توجه داشته باشید یکی از مهم ترین مسائل در حفظ گویش محلی تاثیر خانواده ها بر کودکان می باشد
و در صورتی که آنان به نحوه گویش فرزندان خود توجه کافی داشته باشند و آن ها را به سمت گفتگوی محلی سوق دهند ، در نتیجه تا حد زیادی به حفظ گویش و پوشش محلی خویش کمک کرده اند .
یکی از نکات دیگر که تاثیر زیادی در حفظ گویش محلی دارد می توان به یکی از فرهنگی ترین مکان ها در هر شهرستان یعنی مدارس اشاره نمود .
مدارس می تواند کودکان را در نحوه صحبت کردن به گویش محلی تشویق کنند تا از این طریق بتوانند به میراث فرهنگی شهرستان و حفظ آن کمک شایانی کرده باشند .
ممکن است برای شما هم اتفاق افتاده باشد با شرکت کنندگان در مراسم متنوع و برخی از جلسات افرادی وجود دارند که از صحبت کردن با لهجه محلی ابا دارند ، همین مسئله موجب از بین رفتن گویش محلی خواهد شد
اگر چه ممکن است زمان زیادی ببرند اما حتماً اتفاق خواهد افتاد . ما به شما پیشنهاد می کنیم تا در حفظ گویش و پوشش محلی شهر خویش تاثیر بسزایی داشته باشید ، به همین منظور در خانه یا مکان های عمومی با لهجه صحبت کنید و دیگران را نیز به این امر تشویق کنید و هیچگاه از
صحبت کردن با گویش شیرین محلی شهر خویش خجالت نکشید ؛ چرا که این مسئله نشان از اصالت و فرهنگ و تمدن چندین ساله دارد که شما نیز در نگهداری آن سهیم شده اید ، پس بیاییم
برای حفظ و نگهداری فرهنگی غنی دست در دست هم تلاش کنیم .
جهت کسب اطلاعات جامع دراین خصوص به سایت فرهنگی و خبری تربت جام مراجعه نمایید .